Malmö Stadsteater logo
  • Aktuellt
  • Kalender
Meny
Ett brutet mörkrosa läppstift

Jag, den nya Berlin-muren. Försök och riv ner mig! 

Hedwig and the angry inch

Den här produktionen spelades på
Hippodromen
16/1 2020 - 29/2 2020

Sammanlagt 21 föreställningar

Inför totalt 5668 åskådare

""

En kvinna, en man, ett freak! 

Det kan tyckas självklart att alla människor ska ha rätt att få vara den en är och vill vara. För Hedwig är inte livet så enkelt. Transpersonen och rockstjärnan Hedwig föds som Hansel i kalla krigets Östberlin och sitter under sin uppväxt med huvudet i en avslagen ugn och sjunger med i listettor från amerikanska arméns radiokanal. Hansel längtar till väst och genom ett äktenskap med en amerikansk soldat, via en misslyckad könsoperation tar hon sig till USA där hon tror sig återigen hitta kärleken men lika snabbt förlorar den igen. Med musik inspirerad av artister som David Bowie, Debbie Harry, Iggy Pop, Lou Reed och 70-talets androgyna glamrockscen och den tidiga punken, delar Hedwig avskalat med sig av sin fängslande och brutala livshistoria.

Rockmusikalen Hedwig and the Angry Inch är en stor kärleksberättelse. Den har gått från att vara kult till att vinna fyra Tony Awards på̊ Broadway. Den är inte bara en häftig musikal, utan också̊ en fantastisk livshistoria som handlar om identitet, kön och kärlek.

 

OBS!
Denna föreställning är delvis utformad som en livekonsert med både högt ljud och kraftigt blinkande ljus. Öronproppar finns att hämta i garderoben innan föreställningen.

I samproduktion med Malmö Opera och Riksteatern.

Läs mer

Hippodromen

16/1 2020 - 29/2 2020

Av

John Cameron Mitchell & Stephen Trask

Ålder

Ålder:  Rekommenderas från 15 år

Längd

Längd:  1 timme 40 minuter

FÖRLAG Nordiska ApS

I rollerna

På scen

""
Lindy Larsson
Hedwig
""
Mari Götesdotter
Yitzak
""
Peter Tikkanen
Kapellmästare och musiker
""
Mikael Gökinan
Musiker
""
Laszlo Dancs
Musiker
""
Amanda Savbrant
Musiker
Ale William Sjöström
Musiker

Konstnärligt team

Konstnärligt team

John Cameron Mitchell
Originaltext
Stephen Trask
Text och musik
Åsa Lindholm
Översättning
Dritëro Kasapi
Regi
Annika Bromberg
Scenografi och kostym
Robert Claesson
Ljusdesign
Johannes Ferm Winkler
Videodesign
Anders Ekstedt
Ljuddesign
Peter Tikkanen
Kapellmästare
Elisabeth Karlsson
Mask
Lidia Wos
Rörelseinstruktör
Felicia Ohly
Dramaturgi

TURNÉ

Efter spelperioden på Hipp spelar Hedwig and the Angry Inch vidare på turné, först i Skåne och hösten 2020 i övriga Sverige.

Bilder från föreställningen

Person i strålkastare
Person vilar huvudet på en låda
Person sitter bredbent på scenkanten
Person står på scen i profil i höga klackar
Två personer vilar pannorna mot varandra
Två personer, den ena har tungan utsträckt mot den andra
Person i lila peruk och rosa boa
Person tittar mot publiken i bakgrunden en karikatyr av personens ansikte
En gitarrist och en basist på scenen
Person i peruk lyfter upp sitt hår i två tofsar
Mikrofon med sladd liggande på scengolvet
Person sitter dubbelvikt i ett skåp
Trummis på scenen
Person med huvudbonad och en öl i handen
Person vilar mot en annans rygg
Två händer hålls mot ett kön
Person i lila ljus sprutar öl ur munnen
Person går mot kameran
Person i lila peruk och huvudet på sned

Filmer från föreställningen

Trailer till föreställningen
Trailer till föreställningen

Ladda ner vårt material

PDF icon Program Hedwig and the Angry Inch
PDF icon Lärarmaterial Hedwig and the Angry Inch

Presslänkar

Nyskrivna Hon ska heta Minou ges som direktsänd lunchteater via Zoom - via.tt.se
Unga Dramatens konstnärliga ledare Ada Berger har både skrivit och regisserat Hon ska heta Minou, som ges som direktsänd lunchteater via Zoom med premiär den 13 april. – Det är en pjäs för vuxna men skriven för barnens skull, säger Ada Berger.
Smittorisk kan påverka rockmusikal - skd.se
STAFFANSTORP Den 19 mars är det tänkt att rockmusikalen Hedwig and the angry inch ska spelas i Medborgarhuset i Staffanstorp. Redan prenumerant? Logga in här (Submit) Bli prenumerant för 1 kr 1 kr första månaden Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad.
Föredrag: Har alltid HBTQ + skildringar funnits inom musikteatern? - ostragoinge.se
Svaret på denna fråga kommer Lasse Walldov ge oss via sin historik om ett tabubelagt och därmed osynligt ämne. Vi startar på tidigt 1700-tal med barockopera, och avslutar resan i vår mer liberala tid. Musikexempel av kompositörer är Jacques Offenbach, Johann Strauss Jr.
Brutal verklighet bakom Hedwigs kluvna genus - Svenska Dagbladet

”I titelrollen som den tragiska transdivan Hedwig ser vi Lindy Larsson, vars karismatiska personlighet och mångsidiga artisteri under flera år har vunnit varmt gehör hos Malmöpubliken. Tillsammans med Mari Götesdotter, som också spelar transperson, Yitzak, gestaltar Larsson en berättelse om drastiska livsval och utanförskap, i en längtan efter att bli hel.”

Ett musikaliskt försök att gestalta livets ofullkomlighet - Dagens Nyheter

”Till sist får också Larsson direktkontakt med Hedwigs inre smärta, men vägen dit är vag och undanglidande. Något annat vore samtidigt orättvist att kräva av en musikal som försöker gestalta just livets ofullkomlighet och lovsjunger rätten att få existera i det icke-binära mellanrummet."

Beskedlig provokation på Malmö stadsteater - Expressen

”Hedwigs historia är desto mer intressant. En östtysk pojke ligger med huvudet mot den amerikanska arméns radiosändningar om kvällarna, och växer upp med Lou Reed och Debbie Harry. En amerikansk suger daddy är beredd att ta med honom till USA, men bara som hans fru.”

En inch ifrån något riktigt bra - Aftonbladet

”Lindy Larsson pendlar snyggt mellan det chosefria och det poserande. Bryter ihop, startar om. Bygger den roll vi lärt oss är stark för att den döljer en loser. Det hör till genren att Hedwig vill bli älskad av publiken, att vi ska ta hens parti. I kvällens enda verkliga duett Gör din röst hörd, mellan transman och transkvinna, händer nåt oförutsett. Att det sker i finalen, det är inte sen gammalt.”

Drabbande om kampen att försonas med den man är - Kristianstadsbladet

”Lindy Larsson är fullständigt ett med sin roll. Utan att falla ner i det privata för en sekund, lyckas han visa fram sin sitt brottande med karaktären och sig själv, bespeglande oss i publiken med ständigt prövande blickar. En inte så långväga släkting till Rikard Wolff, en öppet sårbar, ännu mycket sökande man och därför stark. (Se gärna hans finstämda porträtt på svtplay.) Han kunde inte få en bättre Yitzhak än Mari Götesdotter vid sin sida. Att hon kan sjunga som få vet vi sedan tidigare, men här tar hon med enkel mejsel ut sin biroll så att vi berörs. Då gör det inget att helheten slirar dramaturgiskt.”

Magnifik Hedwig utmanar på Hipp - Skånska Dagbladet

”En blandning av show, rockkonsert och musikal med en queersaga som röd tråd, ungefär så kan man beskriva Hedwig and the angry inch. I versionen som är vårens stora turnéproduktion i Skåne - ett samarbete mellan Malmö stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern - är det mer rockkonsert än musikal och mer svart humor än sårig svärta. Det blir till en speciell upplevelse, en glamrockshow med edge som lämnar en bitterljuv efterklang.”

Lindy Larsson hämtar kraft ur sitt eget mörker - Sydsvenskan

Han blev skådespelare för att han så gärna ville vara någon annan än den har var. På scenen kunde den spinkiga, blyga pojken från Småland förvandlas till en paljettglittrande trollpacka med svängande svans. Men för titelrollen i rockmusikalen "Hedwig and the angry inch" hämtar Lindy Larsson kraft i sitt eget trauma. - Jag vill inte fejka Hedwigs smärta, säger han.

Hedwig - en "gender warrior" på mission i transmusikal - Sveriges Radio

Om rätten att vara den en är, handlar transmusikalen "Hedwig and the angry inch" som sätts upp på Malmö Stadsteater. 

Du kanske även är intresserad av

""

Monicas vals

I andra kanaler

Facebook
Instagram
YouTube

En teater för varje Malmöbo!

Information about Malmö City Theatre in English