Malmö Stadsteater logo
  • Aktuellt
  • Kalender
Meny
En fågel sitter i en fågelbur med öppen dörr

Ikväll är fröken Julie galen igen, komplett galen!

Fröken Julie

Den här produktionen spelades på
Hippodromen
1/2 2020 - 7/3 2020

Sammanlagt 9 föreställningar

Inför totalt 2276 åskådare

""

OBS! Fröken Julie påverkas av Malmö Stadsteaters speluppehåll på grund av coronapandemin. Samtliga föreställningar i maj är därför inställda. Alla som köpt biljetter kommer att kontaktas av vår biljettkassa. Läs mer om vårt speluppehåll här 

OM FRÖKEN JULIE:
Vem har du makt över? Har du privilegier? Eller har du kanske aldrig tänkt på att du har det? Du kommer att få uppleva en kamp mellan överklass och arbetarklass, mellan kvinna och man. Två människor vars handlingar drivs av drifter, begär, fantasier och drömmar. En kamp om vem som måste dö och vem som får överleva. Kön eller klass – vilken maktstruktur faller först? Nu är publiksuccén från 2017 äntligen tillbaka! Strindbergs Fröken Julie är en av världsdramatikens mest älskade och spelade pjäser.

Hippodromen

1/2 2020 - 15/5 2020

Av

August Strindberg

Ålder

Ålder:  Rekommenderas från 15 år

Längd

Längd:  1 timme 35 minuter

I rollerna

På scen

""
Fredrik Gunnarson
Jean
""
Karin Lithman
Julie
""
Arina Katchinskaia
Kristin

Konstnärligt team

Konstnärligt team

August Strindberg
Originaltext
Moqi Simon Trolin
Regi
Ida Marie Ellekilde
Scenografi och kostym
Sven-Erik Andersson
Ljusdesign
Åsa Trulsson
Mask
Robin Davidsson
Mask

August Strindberg

Johan August Strindberg (1849-1912) växte upp i ett Stockholmshem där hans far var ångbåtskommissionär och hans mor, som kom från en enkel bakgrund, var djupt religiös. Före giftermålet hade Strindbergs mor varit hushållerska åt hans far. 

August Strindberg var själv gift tre gånger, alla gångerna med starka, intelligenta kvinnor. Trots att Strindberg av många ansågs vara kvinnohatare, hade han en stor förmåga att gestalta kvinnor på ett trovärdigt sätt i sina pjäser. I sitt första äktenskap var han gift med skådespelerskan Siri von Essen, som skiljde sig från Carl Gustav Wrangel för Strindbergs skull. De fick tre barn tillsammans. Under 1880-talet begav sig hela familjen ut i Europa, och Siri avbröt sin skådespelarkarriär. Under sin frånvaro blev Strindberg åtalad för att ha hädat i novellsamlingen Giftas. Han blev hemkallad för att delta i rättegången, där han sedan blev friad. Under den här perioden skrev Strindberg sin kanske mest spelade pjäs, Fröken Julie. I slutet av 1880-talet bosatte sig familjen i Stockholms skärgård, och 1891 skiljde sig Strindberg och Siri von Essen.

Läs mer om August Strindberg

 

Bilder från föreställningen

En man klädd i betjäntkläder står nära en småleende kvinna i fin dräkt. Bakom dem står en annan kvinna i enklare kläder och tittar med oro på de andra.
En kvinna och en man håller varandra i armarna och tittar djup i varandras ögon. Bakom den syns en fullmåne.
En kvinna står i ett kök framför ett bord där det står ett glas med syrener. Hon ser förfärad ut.
En man står i ett kök iklädd ett vitt linne. Han ser tankfull ut.
En kvinna sitter med huvudet gömt i armarna med en knallröd tillskrynklad kjol som bara delvis täcker benen.
En man och en kvinna dansar bland kastruller i ett kök.
Kvinna i enklare blå kläder sitter och sover på en stol med huvudet lutat mot en stor kastrull.
En kvinna ligger på en köksbänk med huvudet på en skärbräda. Ovanför henne står en man lutad med kärleksfull blick och med händerna ömt kring hennes huvud.
En man i betjäntkläder pratar i ett rött rör.
Kvinna i fin dräkt står i ett restaurangkök med blicken mot fjärran.
En kvinna i svart klänning står med bibeln i handen bakom en man som sitter på en stol och ser bekymrad ut. Hon talar och verkar vilja få kontakt med mannen.
En leende kvinna med ett brev i handen står nära en sittande kvinna i svart klänning som tittar förtvivlat ner i bordet.
Kvinna står med ryggen mot kameran i en dräkt med vackra broderade blommor på ryggen. Hon står med skorna i händerna mitt i ett restaurangkök med fullt av tomma ölburkar på golvet och syrénkvistar bland köksredskapen.

Filmer från föreställningen

FRÖKEN JULIE | trailer
FRÖKEN JULIE | trailer

Ladda ner vårt material

PDF icon Program nypremiär Fröken Julie

Presslänkar

Klass vinner över kön när ”Fröken Julie” har nypremiär - Sydsvenskan

”Det här gestaltar Karin Lithman och Fredrik Gunnarson fullkomligt lysande på Hipps scen. Klass möter klass. Kön möter kön. Människa möter människa. Men framförallt möter de båda karaktärerna sig själva, och använder varandra för sina egna syften. Malmö stadsteater gör helt rätt när de låter Julie och Jean drabba samman inför Malmöpubliken igen. Trots den stora scenen och salongen fungerar Strindbergs kammarspel här utmärkt som intim teater.”

En Julie som osar av desperation - Svenska Dagbladet

Strindbergs vitala modernitet sprudlar i en Malmöuppsättning som visar hur svårt det är att brotta ned sociala strukturer. Särskilt som de kanske bara skissar konturerna av det vi faktiskt är.

Julie med MeToo-final - Aftonbladet

Barbro Westling ser ett oväntat drama på Hipp

Fröken Julie med doft av revansch - Skånska Dagbladet
”De tre skådespelarna övertygar starkt i sina rolltolkningar. Angelica Radvolts Kristin är kantig men principfast in i minsta rörelse men låter också publiken ana hur mycket hon älskar Jean och hur sårad hon blir av att han föredrar Julie, Karin Lithman hittar sin Julie i en pricksäker balans mellan dominans och vilsenhet och Fredrik Gunnarsons Jean antyder sin desperata uppåtsträvan i minsta tonfall och rörelse.”
Kompromisslös skådespelarkonst - Kristianstadsbladet

”Det är en ren fröjd att bevittna och åhöra den här typen av innerlig och kompromisslös skådespelarkonst.”

En märklig upplevelse när Strindberg möter #metoo - Sydsvenskan

”Märklig upplevelse skriver jag, för sedan händer något. Någonstans under Jeans monolog om hur han som litet statarbarn smög sig in i slottsparken, glider rekvisitan ut ur medvetandet. En människa som lärt sig lurpassa på makten stiger fram. För vad är väl ett simpelt plommonstop jämfört med drömmen om befrielse? I den längtan är Jean och Julie trots allt jämlikar.”

Strindbergs könskamp i ny tolkning på Hipp - ETC

”Manuset till Strindbergs pjäs är, hävdar han, det starkaste han har jobbat med. Utöver en kraftfull kvinnoroll och dramatisk nerv som håller än i dag, så anser han att stycket också har en sorts invävd mystik.”

Fröken Julie är en överdjävulskt modern kvinnoroll - Sydsvenskan

”Strindberg lägger stor vikt vid att det är just midsommarnatt och vad den gör med människor. Det har jag försökt ta fasta på. Man behöver ju inte gå längre än till sig själv för att minnas en del absurda midsommaraftnar. Det är ljust en stor del av dygnet, man dricker mycket och man är vaken länge. Det blir en slags absurd verklighet. På det sättet tangerar det nog mer magisk realism än realism”

Klass mot kön i Fröken Julie - Sveriges Radio

”I grund och botten är det ett drama mellan klass och kön, menar regissören Moqi Trolin. Strindberg var smart, säger han. Strindberg gav båda parter en fördel, Julie genom att hon är överklass och Jean genom att han är man i en värld där det är ett övertag.”

Klasskamp ställs mot könskamp - Skånska Dagbladet

Repetitionerna har gått in i slutfasen för Malmö Stadsteaters uppsättning av August Strindbergs klassiska kammarspel Fröken Julie. Läs Skånska Dagbladets intervju med regissören Moqi Simon Trolin.

Du kanske även är intresserad av

Äldre kvinna äter korv utanför möbelvaruhus samtidigt som hon kör en ung man i kundvagn

Rädsla urholkar själen

""

Tears of Malmö

""

Otherness

""

En midsommarnattsdröm

I andra kanaler

Facebook
Instagram
YouTube

En teater för varje Malmöbo!

Information about Malmö City Theatre in English